Brev till ledarsidan HP

"

Brev till ledarsidan: ”Står HP verkligen bakom ledaren?”

 Står ledarredaktionen för HP verkligen bakom innehållet och språkbruket? Det undrar Kerstin Nordholm och får svar av den politiske redaktören.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Så trött jag blir. Hela valdebatten har präglats av mobbning. Om SD säger man: ”Aldrig kan vi tänka oss att samarbeta med dem.”

I skolan lär vi barnen att inte mobba varandra, men i vuxenvärlden är det tydligen acceptabelt. Ulf Kristersson har klart och tydligt deklarerat att han vill ha vuxna samtal. Finns det verkligen någon, som inte i grund och botten tycker det även om man handlar precis tvärtemot?

Så kommer vi till ledarsidan på Hallandsposten den 3 september 2018. Man deklarerar som grundsyn ”Ledarredaktionen på Hallandsposten har en oberoende liberal grundsyn och företräder inget politiskt parti”. Frågan är då hur man tänker, när man publicerar en ledare från en så kallad proffstyckare under rubriken ”Därför har KD-ledaren fel om genuspedagogik” med en artikel full av invektiv, fånigheter och påhopp.

Ledaren är skriven av Malin Lernfelt från Liberala Nyhetsbyrån. Den finns också, med i stort sett identiskt innehåll, publicerad i Eskilstunakuriren och Katrineholmskuriren. Står ledarredaktionen för HP verkligen bakom innehållet och språkbruket och varför skriver man inte egna ledare?

Vad sa då Ebba Busch Thor? ”Att se till att pojkar och flickor ges samma möjligheter, och att man är tydlig med att alla har samma skyldigheter och rättigheter. Och att alla respekteras oavsett vem man är.”

Vidare sa hon: ”Men jag tycker inte det ska kantra över i andra diket så att man börjar rycka leksaker ur barnens händer.”

Kommentar från ledarskribenten? ”Skamlöst bygger EBT gigantiska halmgubbar såsom att personalen anmodas att rycka leksaker ur barnens händer. Det är så dumt så klockorna stannar.”

”Men genom att kalla likabehandling inom förskolan för genusflum visar de att det bara är ett försök att sminka en gris. I grund och botten är Busch Thor och hennes parti samma gamla konservativa könsstereotypkramare som de alltid varit.” (HP 3/9)

Detta sätt att bemöta meningsmotståndare är inte acceptabelt oavsett vilket parti det än gäller. Så än en gång: Står HP verkligen bakom ledaren?

Kerstin Nordholm

 

Svar:

Hallandspostens ledarsida har ett abonnemang på Liberala Nyhetsbyrån. Detta är en redaktion med bas i Stockholm som dagligen levererar ledarmaterial till ett flertal liberala tidningar i Sverige. Texterna har oftast riksperspektiv. Som ensamredaktör för ledarsidan och med ansvar för debattartiklar hinner jag inte skriva allt på sidan. Dessutom vill jag gärna fokusera på att skriva lokala ledare.

Jag anser också att det är bra att olika röster kommer till tals på sidan, röster som i grunden företräder liberala värderingar.

Sedan i januari i år är även alla texter på ledarsidan signerade för att tydligt visa läsarna vem som har skrivit dem. I grunden är det skribenterna som står för sina åsikter. Ändå vill jag tydligt poängtera att allt som publiceras på sidan passerar mina ögon och därmed står jag också bakom den aktuella ledaren.

Precis som det finns många olika röster finns det många sätt att bemöta sina meningsmotståndare. Enligt min mening finns det inget i Malin Lernfelts text som är oacceptabelt.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

11 Oct 2018