Hurra - skatt på plastpåsar

Äntligen något konstruktivt! Nu kommer skatten vi längtat efter. Tre kronor på en plastkasse och trettio öre på en påse för frukt och bär. 
      Den 1 april införs första steget av en ny avfallsförbränningsskatt, som kommer att trappas upp under kommande år.
      – Vi tror (vadå tror?) inte att en utveckling mot mer och mer förbränning leder till en effektiv resursanvändning. Vi vill (vadå vill?) att man i möjligaste mån ska återvinna material och se till att de cirkulerar i samhället, och först i sista hand låta dem gå till energiutvinning, säger MP:s språkrör Per Bolund till TT.
      Visst blir man imponerad?

Någon i regeringen sitter och försöker klura ut hur många nya finurliga skatter man kan belasta medborgarna med. För att bli riktigt effektiva skulle man kunna utlysa en tävling.
      - Vi behöver mer pengar in i statskassan. Vår fantasi är slut. Vi behöver din hjälp. Första pris är ett helt skattefritt år. Du behöver varken betala inkomstskatt, bensinskatt, moms, flygskatt eller andra dumheter. Till din hjälp, för att hitta vartenda kryphål, kommer du att få stöd av regeringens egen skatteexpert, finansministern, som har stor vana att beskatta andra och som känner till varje möjlighet.
      Så fantastiskt - PÅSSKATT! 2,9 miljarder extra i statskassan. Visst blir man imponerad? Tre kronor kostar en plastkasse. Tre kronor läggs på i skatt. Det blir 6 kronor. Trettio öre ska skatten bli för en plastpåse. Betänk att det redan är 25% moms på plastkassen så skatten på varje påse blir då tre kronor och sextio öre.
      Det är fredag. Du behöver tre kassar för du handlar lite extra. Så ska du ha potatis, tomater, lök, champinjoner och clementiner. Det blir 3x3,60+5x0,30=12,30 kronor i skatt.Det blir alltså skatt på momsen till skillnad på bensinen där det är moms på skatten. Det känns som om vissa politiska partier tävlar om hur hårt man kan beskatta medborgarna. Jag säger inte vilka. Det är totalt gränslöst.
      Ett av skälen till påsskatten är att motverka att våra hav blir fulla med plast. Så skäms på dig att du kastar ditt plastskräp i närmaste vattendrag, för det gör du väl? Eller använder du kanske förståndigt nog plastpåsen till sopor? Vet du egentligen varifrån plasten i haven kommer? Jo, 90% av allt plast som flyter omkring i våra hav kommer från endast tio olika floder. Åtta av dessa ligger i Asien och två i Afrika.
      Får vi använda några plastpåsar alls i framtiden? Jo då. EU har bestämt att vi får använda 40 påsar per person och år 2025. Idag använder vi drygt 80 och EU-snittet är runt 200.
      För att vi riktigt ska ha koll på läget har regeringen tillsatt en särskild plastutredare och miljöministern får väl kallas för plastminister. Utredaren konstaterar att de plaster som benämns som nedbrytbara orsakar samma skador på marin miljö som konventionell plast.
      Har plastpåsen fått ett oförtjänt dåligt rykte? Hur vet man när man har använt alla sina 40 plastpåsar? Ska vi kanske införa en plastpåsemotbok?  Vad är alternativet? En ekologisk tygpåse i bomull förstås! Tänk dig bomull! Ekologisk! Kan det bli bättre? För att matcha plastpåsen som det miljövänligaste alternativet, sett till alla olika perspektiv inom framställning och tillverkning, skulle en tygkasse i ekologisk bomull behöva användas 20 000 gånger och en tygkasse i ”vanlig” bomull 7 100 gånger enligt en studie.

Om man inte får använda plastkassar och inte heller tygkassar är enda alternativet att ta allt man handlar i famnen och bära ut till bilen. Ja visst ja, bil får man inte köra. Inte heller får man äta kött och inte mejeriprodukter. Enda alternativet, låt bli att handla, så är problemet löst.

Vad tycker du? Har du ett bättre förslag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 Jun 2019