Skäms på dig

Snart kan vi inte göra någonting utan att rabiata miljöaktivister är framme och påpekar att vi ska skämmas.

Kör du bil, flyger du, äter du kött, dricker du mjölk? - Skäms på dig! Såvida du inte sitter i regeringen för MP förstås. Då gäller helt andra regler. Då finns det tusen ursäkter för att flyga kors och tvärs över jordklotet. 

Med nedböjt huvud och luvan uppdragen smyger jag fram till min bil, ser mig räddhågset omkring och hoppas att ingen ser mig.För några år sedan var en bränslesnål dieselbil det bästa tänkbara. Vad hände sedan? Först var det dieselgate. Sedan kom bonus malus med premier på vissa bilar upp till 60 000:- och förhöjd skatt i tre år på andra. Hela marknaden skulle styras över till el-drivet. Men riktigt så miljövänligt, som man påstår är det inte. Det som drar ner betyget för elbilar är tillverkningen av batterierna. Den energi som går åt för att tillverka ett enda batteripack till en av Teslas toppmodeller konsumerar lika mycket el som går åt för att driva en värmepump i en villa under ett helt år. 

Vi har byggt upp ett samhälle, där vi vant oss vid att fritt kunna förflytta oss oavsett var vi bor. I stora centralorter finns det allmänna kommunikationer, mest i Stockholm förstås. Bor du på landsbygden är det inte lika självklart. Där går det ingen tunnelbana var femte minut. Det går kanske inte en enda buss, så det får bli att ta bilen. Skäms du inte? Nej verkligen inte. Alternativet skulle kanske vara att alla flyttar in till sta'n. Förtätning kallas det visst när folk bor både tätt och högt. 

Är det verkligen så att alla landsbygdsbor vill flytta in till städerna? Naturligtvis inte.  På landsbygden bor människor, som valt att göra det. Man tycker om friheten och närheten till naturen. Man vill kunna leva, verka och bo på landet. Utbyggnaden av bredband gör att många nu kan jobba hemifrån. På landsbygden finns det möjlighet att ha häst. På landsbygden finns det bönder, som brukar jorden. Där är bilen det enda praktiska fortskaffningsmedlet och det enda man vill är att man inte ska behöva skämmas för att man bor på landet.

Bildresultat för elbil tecknad bildSer man också till det praktiska så kommer en hybrid i genomsnitt 3 mil på en laddning och en elbil cirka 20 mil. Det känns en smula opraktiskt, när en mellanstor dieseldriven bil kommer över 100 mil på full tank. En riktigt lång sladd hade kanske varit en lösning på problemet. 

Ska du åka på semester? Till Kanarieöarna eller Turkiet eller Spanien eller Jamaica? Frågan är bara hur du ska komma dit. Åka tåg kanske eller cykla för flyga får du ju inte. Det är bara till för MP-politiker. Om du ändå vågar dig på att förflytta dig i luften, se i alla fall till att du SKÄMS, för skams skull i alla fall. 

Vad blir det för mat? En helt vanlig dag kan se ut så här:

  • Frukost, en tallrik yoghurt, te och en ostsmörgås
  • Lunch, omelett och ett glas mjölk
  • Middag, oxrullader med gräddsås, potatismos och sallad och till efterrätt gräddglass

Kan man äta det här utan att skämmas. Nej, se det går inte. Yoghurt och ost är mjölkprodukter som kommer från kor.  Omelett kommer från hönor plus mjölken förstås som kommer från nöt. Nötkött, absolut inte, inte heller grädde i såsen eller grädde till glassen. Varför kan man inte äta ägg undrar du kanske. Det enkla svaret är att en stor del av fodret för värphöns består av soja. Vid konventionell sojaodling används stora mängder växtskyddsmedel. Så skäms på dig.

Om vi nu ska förflytta oss skulle det kanske gå bra att cykla. Ja visst ja! Man kan köpa en elcykel. Det går till och med få betalt för att köpa en. Upp till 10 000:-. Rena rama vinsten. Oj tänker du. Det måste jag utnyttja. Trodde du ja. Det går inte längre för de pengarna är slut.

Bildresultat för lådcykel bild

Ska du åka och storhandla? Det senaste politiska utspelet är att nuvarande gratisparkeringar skall avgiftbeläggas med en s.k. skämsavgift för att få folk att gå över till lådcyklar!!??!! Två flugor i en smäll. Gratis att parkera och så kan man frakta en väldig massa. Se scenariot; pappa cyklar och i lådan sitter mamma tillsammans med barnen bland en massa kassar fyllda med veckans inhandlade mat. 

Bildresultat för kor som bajsar bildI Sverige finns 355 000 hästar, 330 000 mjölkkor och 600 000 får.  Hästarna släpper ut fosfor, korna och fåren metangas. Sådana djur kan vi inte ha. Djuren borde också skämmas för att de förorsakar en massa utsläpp. Kan man tillverka utsläppsfria bilar kan man väl börja avla fram utsläppsfria djur. 

Världen är full av domedagsprofeter, en massa specialister som sitter på sina höga hästar och talar om för dig och alla andra hur du ska leva - ät inte det du äter, åk inte dit du åker, tyck inte det du tycker, gör inte det du gör. Och framför allt SKÄMS över dig själv. 

Bildresultat för skäms bild 

 

 

 

 

 

 

9 Nov 2018