Vidlyftiga affärer

Ibland är verkligen otroligare än dikten.

Mitt ibland oss finns dessa människor, som långt utanför samhällets normer och lagar lever ett ekonomiskt liv som ingen kan ana. Du vet inte vem du möter i dessa sammanhang. Det kan vara en välkänd politiker, en kommunal tjänsteman, en pensionär eller en ensamföretagare eller kanske till och med någon som är arbetetslös. 

De flesta har nog en schablonbild av en ekonomisk brottsling. Han - för det är en man naturligtvis - har rakat av sig håret, har stora tatueringar och är medlem i ett motorcykelgäng. En riktig gangster, det ser man väl. Och så handlar han med vapen, och slåss och pressar folk på pengar.

Så kan det kanske vara, men det finns i så fall många fler. De som bakom en prydliga fasader är precis lika stora brottslingar i ekonomiska sammanhang fast på ett annat sätt. Det finns företagare som fifflar med fakturor och drar in miljonbelopp i moms eller hälare som säljer stulna varor på nätet.

Så har vi VD:n för det stora, stora företaget, som med hjälp av kvalificerad ekonomisk insikt och möjlighet, bortom alla etiska normer och skatteregler, lurat till sig mångmiljonbelopp genom vidlyftiga transaktioner till gagn för den egna ekonomin. 

I ärlighetens namn får väl erkännas att ju högre upp desto våldsammare blir fallet om man blir avslöjad. Står man på den lilla samhällspallen får det, även om det kan vara nog så kännbart, långt ifrån samma sociala och ekonomiska konsekvenser som om man klättrat högst upp på samhällsstegen. 

Nu ska jag berätta en historia för dig. Hur otrolig den än kan verka är den alldeles sann. Den handlar om värld, där skammen inte känner några gränser. Det är hästhandlarens och djurhandlarens värld. Egentligen är det konstigt att de så kallade handlarna har kunnat hålla på med sina svarta affärer år efter år. Varför har skattemyndigheten låtit det passera? 

Lite halvhjärtat har man ibland gjort några försök att komma åt svarthandeln t.ex. genom att ålägga bankerna att ställa frågor om någon kommer med en massa pengar i "lösvikt" och alldeles uppenbarligen vill försöka göra svarta pengar vita. 

Dden första juli 2014 trädde lagen om penningtvätt i kraft. Därmed bir man skyldig att kunna redogöra för hur pengar och andra tillgångar förvärvats. Polisen har också tillgång till DNA-reister, som ger nya möjligheter att jaga skattesmitare på EU-nivå.

Penningtvätt innebär att man utnyttjar t ex banksystemet att få pengar som kommer från brottslig verksamhet: rån, stöld, narkotikabrott, vapenhandel eller prostitution att se ut som om de var ärligt förvärvade.
Rapportskyldighet till Finanspolisen gäller banker, livförsäkringsbolag, värdepappersbolag, kreditmarknadsbolag, valutaväxlare, advokater, revisorer och de som handlar med dyra varor, t ex konst.
Anmälningsplikten gäller affärer över 110.000 kronor eller motsvarigheten i utländskt belopp. Vid misstanke kan det också gälla ett lägre belopp. 

Det jag nu ska berätta för dig är hur en del av den svarta marknaden fungerat. Det är bara första kapitlet i en samling historier som handlar om bönder och hästhandlare. Allt taget ur det verkliga livet. Den här gången handlar det om norrmannen. Klicka på länken så kommer du till kapitel 1. Så småningom kommer det fler berättelser.

http://www.djurrodskonsult.se/bland-bonder-och-hasthandlare  

 

 

16 Nov 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)