Syracusas tankar om att bli lurad - eller inte

Och så ringer telefonen. Eller också är brevlådan full. Eller e-postkontot. Med vad undrar du kanske? Reklam förstås. Och tiggarbrev. Och erbjudanden. 

Allt går ut på att du ska luras tro att du till exempel kommer att
- må bra
- göra en bra affär
- uppleva något intressant
- döva ditt dåliga samvete

Det ska m.a.o. vara bra för själen, plånboken eller hälsan.

Telefonförsäljning - känner du igen dig?

Rrrriiing
Lite kort i tonen: - Ja hallå......, med tanke på att det är ett 040-, 08-, 054- eller 031-nummer är du genast misstänksam.

E' de' Greta?
defensiven: - Ja-a.

Greta Andersson?
- Ja-a?

Hur står det till idag? Mår du bra?
Avvaktande: - Jo, det är väl OK.

De' va' väl trevlit.
-??????

Ja, hej de' e' Patrik och jag ringer från XYZ vi har ett mycket bra erbjudande till dig vi ser att du redan finns i vårt kundregister och som trogen kund har vi ett specialerbjudande som bara gäller om du tecknar ett tillsvidareabonnemang just idag och med tanke på det fina erbjudandet och exklusiviteten i erbjudandet som är skräddarsytt för just dig är det något du varken kan eller bör avstå från vi är ensamma på marknaden och du är väl rädd om din hälsa ja just jag förstår att du är intresserad och när jag nu hör att du vill acceptera erbjudandet kan jag informera dig om att med produkten följer också ytterligare ett abonnemang som är ännu förmånligare så de första tre månaderna är nästan gratis därefter får du betala ordinarie pris vilket också det är förmånligt med tanke på erbjudandets exklusivitet och att vi har ensamrätt i Sverige i Europa ja i hela världen ja' har nu påbörjat inspelnngen där du godtar våra villkor. 
- Meeen jag..........

Med det vill jag tacka dig Greta Andersson för beställningen och vill återigen informera dig om att samtalet med beställningen är inspelad om du har ytterligare frågor kan du ringa 00692843579341276.

------------------------

Och så har du, utan att förstått vad det handlar om, bundit dig för ett kostnadskrävande avtal som det i princip är omöjigt att krångla sig ur, för telefonnumret går till Marshallöarna i Stilla havet någonstans utanför Papua Nya Guinea.

Nu var det här fiktivt men på ett sätt ändå inte för så här går telefonförsäljarna till väga. 

 1. De sitter i ett callcenter
 2. De är onaturligt vänliga och talar med dig som om ni är gamla goda vänner
 3. De vill ha ditt namn bekräftat, först förnamn sedan både för- och efternamn
 4. De pratar i en strid ström och lyssnar inte på vad du har att säga
 5. De avslutar samtalet skyndsamt

Punkt för punkt ska vi nu genomskåda telefonförsäljarna och vilka knep de använder sig av och varför.

 1. Telefonen ringer gång på gång, men när du svarar är det ingen där. Uppringningen sker automatiskt och om du ringer tillbaka går det inte att nå abonnenten. Man ringer helt enkelt många människor på en gång.
 2. Den onaturliga vänligheten är till för att invagga dig i säkerhet.
 3. De vill att du ska bekräfta ditt namn för att kunna använda bekräftelsen som accepterande av ett avtal samtidigt som man spelar in samtalet.
 4. De pratar utan avbrott så att du inte ska hinna med och förstå vad det verkligen handlar om - de snärjer dig.
 5. Det snabba avslutandet av samtalet är till för att du inte ska hinna förstå att du gått med på ett avtal.

Hur ska du förhindra att du hamnar i klorna på telefonförsäljare? Några knep!

 • Blockera oönskade nummer i mobiltelefonen. Det finns flera olika sätt. Ett av dem är Truecaller men det finns fler. Gå bara in på mobiltelefonen och sök på på app blockera samtal. Efter ett tag kommer du att upptäcka att systemet är väldigt effektivt. Så fort du blir uppringd av ett oönskat nummer blockerar du det och småningom blir det glesare och glesare mellan samtalen.
 • Sök gärna på telefonnumret. Du kommer att upptäcka att många har sökt och att numret är oseriöst. Ofta har samma föetag många liknande nmmer. De byter bara slutsiffra. Det är för att lura systemet, men om du är tillräckligt ihärdig kommer du att lyckas blockera alla, även om det har tio olika nummer.
 • Om du svarar, var inte tillmötesgående, var otrevlig, gör klart för dem att de stör. Kasta tillbaka bollen och tag kommandot över samtalet. Be att få ringa upp. Eftersom du har fått samtalet till ditt privata nummer ber du att få ringa till telefonförsäljarens privata. Bekräfta ALDRIG ditt namn. Tag för givet att samtalet spelas in och SÄG ALDRIG JA, inte heller jag, inte ens om de frågar om du tycker det är trevligt med vackert väder. Det finns många exempel på att inspelade samtal manipulerats. 
 • Avsluta samtalet innan det kommer så långt som till ett erbjudande. 
 • Så finns det de som pratar engelska och påstår att de ringer från Microsoft: "Your computer...wrong...help....."
 • AVSLUTA!!!!!!!

Vad får du i brevlådan

Reklam ja - massor. Men så har vi det där som vädjar till ditt dåliga samvete. Du öppnar ett brev och vad ligger i det? Vykort tillsammans med inbetalningskort från olika orgnisationer. Det handlar om döva och blinda och mun- och fotmålare. För att inte tala om det senaste, man ska man binda upp sig att bli givare med hundra kronor i månaden till lidande hundar i Sverige. 

En sak är i alla fall säker. Om det inte varit en lönsam affär hade man aldrig gjort de här utskicken även om många inte betalar.

Hur ska vi nu hantera det här. Ja betalar du är du fast. Då har de dig i sina register. Ska du använda vykorten eller kasta dem utan att betala? Ska du göra som de flesta, låta dem ligga och så småningom lägga dem i pappersåtervinningen. Eller kanske helt enkelt lägga dem på postlådan och skriva åter avsändaren. Valet är ditt. 

Sedan har vi alla fonder och lotterier. Fortsättningsvis kommer i alla fall jag att returnera allt om liknar massutskick. Även om jag i ärlighetens namn får erkänna att vi inte är riktigt överens i familjen.

Vad får du för e-post

Du har vunnit, du får låna pengar, försäkra dig mot fortkörningsböter, du är utvald, vi väntar på din bekräftelse........  i en aldrig sinande ström. Mycket ser till att börja med seriöst ut och alldeles för bra för att vara sant. Tänk att vinna på lotteri utan att ha köpt en enda lott eller att i valfri fart passera alla fartkameror och att en föräkring sedan betalar böterna. Eller att kunna försäkra sig att inte få cancer genom att sätta in en summa pengar på ett konto.  

Men säger du kanske: - Om jag får ett mail från x-bolaget som säger att är jag är utvald och får en gåva, då vill jag ju ha den. 

Utgå från att det är lögn och bedrägeri och att det inte alls kommer från x-bolaget, för hur har de hittat din e-postadress? 

Men säger du kanske igen: - Om det nu inte kommer från x-bolaget hur ska jag då veta varifrån mailet kommer?

Har du outlook finns det ett mycket enkelt sätt. Markera misstänkta mail som skräppost så hamnar från avsändaren i skräppostmappen. Om du sedan vill veta varifrån mailet kommer gör du så här.

 • Markera mailet utan att öppna det.
 • Högerklicka och gå till alternativ.
 • Läs sedan vad det står på return path. Då ser du vem som är avsändare. Du kommer också att upptäcka att det som till exempel ser ut komma från en nordisk bank har en mycket kryptisk e-postdress med en domän som definitivt inte är seriös. 
 • Släng sedan mailet i papperskorgen och töm den. 

Den här funktionen finns säkert både hos hotmail och gmail m.fl. Hör gärna av dig om du har några bra tips. 

Ibland kan det komma ett mail, som ser ut att komma ifrån dig själv. Var misstänkam, kolla noga vad det står och då kommer du att upptäcka att det är fel på ett enda litet tecken. Konstigt varför skulle du få en massa pengar av dig själv? Det värsta är väl att dina vänner skulle kunna bli lurade av ett fejkmail, som de tror är från dig. Om du nu ändå öppnar mailet - var lugn. Ingenting händer, bara du inte klickar på några länkar.

 

 

 

 

28 Nov 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)