Syracusas tankar om ridsport som avdragsgill friskvård

Ridning som motionsform är inte avdragsgill för arbetsgivare men borde vara det. Ingen kan väl ifrågasätta värdet av motion, rörelse och friskvård. En läkare sade en gång till sin patient som beövde röra på sig mer: - Du ska gå ut med hunden. Har du ingen hund skall du gå ut med hunden i alla fall. Någon har bedömt att vissa motionsformer skall vara avdragsgilla och andra inte. Detta handlar om ridning, något man kan ägna sig åt under hela livet. Ålder, hälsostatus, funktionshinder, ingenting hindrar. Jag vågar också påstå, med tanke på vilka egenskaper som krävs av de flickor som har ridning och häst som sitt allomfattande intresse, att här finner vi framtidens ledare. Arbetsgivare, i den gruppen  hittar ni era nya medarbetare, för när allt fler utbildar sig allt längre kommer den informella kompetensen att få allt större genomslag. 

En dag i stallet. Emma 15 år står och borstar sin häst. Bredvid står mamma och moster. Alla började de rida när de var tre år. Plötsligt kommer mormor. Hon började i sammanhanget sent, inte förrän hon var 14. Emma ska gå på idrottsgymnasium med ridning som specialidrott. Mamma är nu coach, tränare och finansiär. Moster är idol, tränare, ryttare och hästutbildare. Mormor är en välvillig och intresserad påhejare och åskådare. Hon ställer då och då upp som hästskötare.

En sak har de alla gemensamt - intresset för hästen. Och det är livslångt. 

Om man kommer till Emmas stall en vardagseftermiddag står ponnyerna på rad. Man borstar, putsar sadlar och fejar, mockar och gör i ordning hästen för dagens ridpass.  Skratten haglar. Man diskuterar hästarna och ger varandra goda råd. Någon som redan har ridit färdigt sitter i ett hörn och läser läxor. Alla har inte egen häst utan några är medryttare och andra tycker livet i stallet är så härligt att man bara vill vara där och insupa atmosfären och sköta hästarna. Så är det. Hästen rids kanske en timme om dagen resten är arbete.

Vad säger då idrottsläraren om dessa flickor? De har ju både hästen och skolan att sköta. Blir det inte för mycket? Blir inte skolan lidande?

- De hästflickor jag träffat under min yrkeskarriär, och de är många, säger han, är ambitiösa, målmedvetna, noggranna, kan koncentrera sig, har god planeringsförmåga, social kompetens och utpräglad ansvarskänsla. Dessutom får de styrka, god kondition och god koordineringsförmåga. De ägnar sig mycket åt fysisk aktivitet och tränar både långsamma och snabba muskler. Vem har inte förundrats över hur en liten, till synes klen, flicka med lätthet lyfter tunga balar. 

Att vara tillsammans med hästar är att ständigt erövra nya kunskaper, inte bara när man sitter i sadeln utan lika mycket på stallgolvet.

Inom Rikdsidrottsförbundet är ridsporten med sina 200 000 utövare näst störst. Bara fotbollen är större.

Nu säger du kanske så här:

- Det går väl an för dem som är miljonärer. För att kunna rida måste man köpa en häst. Att köpa en häst kostar mycket pengar och att hålla dem ännu mycket mer och så måste man tävla.

Inget kan var mer fel. Av de 200 000 som rider gör 125 000 det på ridskola. Det finns grupper för barn, för tonåringar, för folk mitt i livet och för pensionärer och det finns grupper för nybörjare och för mer avancerade. 

Ridsporten är också en i allra högsta grad social sport. Man umgås, tränar tillsammans med andra och mår i största allmänhet bra ihop med andra människor. 

Ridning är till för alla. Den är idag Sveriges största handikappidrott och de studier som visar på ridningens goda effekter blir allt fler. Genom alla tider har det funnits ett starkt band mellan häst och människa. Den har fostrats på ett sådant sätt att den kunnat bli den bästa av arbetskamrater och samtidigt vara ett kommunikationsmedel, men också en källa till kärlek och gemenskap.

Egenskaper som gör hästen och ridningen till en optimal form av rörelsestimulering och rörelseglädje är att då hästen rör sig under oss stimuleras vår hjärna på samma sätt som när vi använder våra egna ben och fötter till att gå. Det finns fysiologiska fördelar genom att många muskelgrupper aktiveras. Det ger en positiv inverkan på hållning, koordination, rörlighet och balans. Sinnena stimuleras via den sociala samvaron med hästen som individ liksom rums- och lägesuppfattning. Värmekänning och stimuli av syn-, smak- och luktsinnet ökar.

Finns det någon idrott, som ger så allsidig träning? Finns det någon som på allvar kan säga att tennis, handboll och träning är så mycket bättre ur träningssynpunkt att de ska räknas som avdragsgill friskvård men inte ridning. Det är dags för våra politiker att tänka om. 

Läs om projektet En riktig ridskola som har fått bidrag genom Jordbruksverkets satsning på Livskraftigt hästföretagande.

http://www.jordbruksverket.se/download/18.62af51191240430af4d80001075/1370041074766/Slutrapport.08.ridskola

Här kan du läsa om vad skatteverket säger om skattefri motion och friskvård. 

 https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/formaner/personalvardmotionochfriskvardmedexempel.4.7459477810df5bccdd4800014540.html 

22 Nov 2014