Syracusas tankar om konsumentmakt

 

Vad blir det för mat? Korv och potatismos kanske? Tänk vad enkelt, hot dogs och pulvermos. Nog låter det väl läckert. 

Har du någon gång unnat dig tiden att läsa på innehållsförteckningen på korvpaketen? En korv innehåller 32 % kött, en annan 50 % och en tredje 70 %. Det är klart att en korv inte kan innehålla 100 % kött för då är det inte korv då är det kotlett eller biff eller något annat. 

Men har du funderat över den där billiga korven. Tänk om man tog med sig linjal och sax till affären och stegade fram till korvdisken. Där ligger de smarriga korvarna, några är lite längre andra lite kortare. En del är alldeles raka och andra lite lätt böjda. Några är tjocka och andra är smala. Det enda de har gemensamt är att de innehåller kött plus något annat. Och så är de långsmala. Med andra ord helt vanlig korvform. Så går vi fram till den billigaste korven, den som innehåller 32 % kött, mäter den med linjalen och kommer fram till att den är 15 centimeter lång. Med en enkel räkneoperation räknar vi ut att köttinnehållet är 4,8 centimeter, så vi klipper helt sonika av korven där. Kvar blir då 10,2 centimeter av något annat. Frågan är bara vad. Nu köper vi ju aldrig korv styckevis i mataffären så det är kanske tio korvar i en förpackning. Då blir det mer än en meter som vi inte vet vad vi betalar för.  

Är det någon mer än jag som inte längre kan laga köttfärssås? Köp köttfärs, värm stekpannan med smör och olja och lägg i köttfärsen. Vad händer? Efter en liten stund simmar en grå äcklig massa runt i en konstig sås. Nästa gång värmer du stekpannan så den nästan är glödgad men inte blir det någon skillnad. 

Äsch tänker du väl, jag kan köpa rent kött i stället. Det kan man i alla fall inte manipulera. Kassler är gott. Den är så lätt att skära numera, alldeles jämn och rund och benfri. Och billig är den också. Och tung. Och tjock. Man får mycket för pengarna. Jag undrar hur man kan få den så jämn. Stoppar man in den i någon sorts rundningsmaskin som jämnar till den, eller finns det en annan förklaring. Kanske har man avlat fram en alldeles särskild grisras. Den långa smaltjocka snabbväxande grisen. Garanterat smak- och luktfri utan ett endaste gram fett.

Färdiglagad mat kan man väl i alla fall äta. Ja visst kan man det. Fisk till exempel. En hel måltid får man. Panerad fiskfilé med räksås, kokt potatis och gröna ärter. Det är bara att värma i mikron. Du undrar kanske hur många räkor det är i den där goda såsen. Visste du inte det innan får du veta det nu - EN!

Potatis, frukt och grönsaker är idag väldigt beresta. Jag tänker inte bara på apelsisner från Spanien och sallad från Italien. Nej se bara på den av oss så uppskattade potatisen. Odlad på grannens åker och så kan du köpa den i den stora matvaruaffären. Visst är det smidigt. Om det inte vore för att den Skånska potatisen först tar en vända till något centrallager i mellersta Sverige för att sedan komma tillbaka. Knepigt som man säger i Göteborg.

1968 var det studentrevolt. Nu är det dags för konsumentrevolt. Fram med allt skulle man väl säga. En av de stora matkedjorna tvingades av kunderna att sätta tillbaka mjölkprodukter på hyllorna, som kom från ett mejeri i södra Sverige. Fast det är klart. Det där urskånska mejeriet är inte längre svenskt. Så här i internationaliseringens era har det blivit franskt. Precis som en annan ursvensk dryck.

Ska nästa steg bli att vi kräver att få se STORA skyltar med svart på vitt på innehållet i korvarna och i övrig mat också förresten. 

Vilken korv skulle du köpa?

  • En meter Mor Annas delikatesskorv 75 kronor, innehåller 73 cm kött, 14 cm potatis, 12 cm vatten och 1 cm kryddor.
  • Extrapris denna vecka en meter Hottentottkorv 63 kr, innehåller 32 cm kött, 40 cm vatten, 1 cm kryddor och 27 centimeter xyz. 

Så nästa gång du går till affären, tag med linjal, sax och förstoringsglas. Och till slut en liten undring – hur är det möjligt att göra korv utan skinn? Hur får man den att hålla ihop? Kanske har du en förklaring?

 

 

17 Dec 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)