Vågar du köpa räksallad när du läst det här

Så här skriver ICA om sitt Basicsortiment på hemsidan 

Bra vardagsprodukter till ett bra pris som självklart uppfyller ICAs krav på kvalitet, miljö och socialt ansvar.

Ibland vill man ha det lilla extra. Ibland inte alls. ICA Basic är det billigaste sortimentet bland våra egna ICA-varor. Självklart lever de upp till våra högt ställda ICA-krav, men tack vare enkla förpackningar, stora volymer och en kvalitet som räcker gott för vardagen kan vi hålla priset nere. Inga finesser alltså, bara bra mat. Resten har vi plockat bort.

För att hålla nere priserna har vi plockat bort finesserna, och en hel del onödiga tillsatser också när vi ändå var i farten. Det varierar från vara till vara, så för att visa hur vi menar ger vi dig här några exempel. (För enkelhetens skulle har jag bara valt en vara).

ICA Basic Pastasås

För snabba och enkla vardagar är våra pastasåser från ICA Basic goda val. Vi har plockat bort en del ingredienser som lätt drar upp priset, till exempel färska kryddor. Men vi vet att smaken räcker gott till en vanlig vardagsmiddag. Det har vi själva kontrollerat och provsmakat oss fram till. Och som i alla andra ICA Basic-varor har vi även plockat bort så många tillsatser som möjligt − i pastasåsen faktiskt varenda en.

Det låter bra, eller hur?

ICAS krav på kvalitet, bara bra mat, kontrollerat och provsmakat, plockat  bort så många tillsatser som möjligt??????

Hur sant är det? Hur mycket är bara tomma ord som är avsedda att slå blå dunster i ögonen på oss konsumenter. 

Låt oss nu titta på ICA Basic räksallad

Var på ICA Maxi på Flygstaden i Halmstad och handlade. Där hade de något, som jag tolkade som räksallad. Det stod i alla fall så på burken. Som konsument är man kanske aningslös och till och med dum, som tror att i räksallad är räkor huvudingrediensen. Icke sa Nicke. Det är bara en liten del av en massa jox och E-nummer. 

Nu undrar du kanske varför jag skriver det här. Jo, en sak är klar; hade jag läst innehållsförteckningen innan jag handlade hade jag aldrig köpt den s.k. räksalladen. Nu gjorde jag precis tvärtom, köpte - smakade - och förvånades. Vad var detta? Smakade det räkor?

Svaret på den första frågan var: - Vet inte.

Svaret på den andra frågan var: - Nej.

Då först läste jag innehållsförteckningen, och blev ännu mer förvånad. Så gick jag in på nätet och tänkte jag skulle läsa om ICA Basic Räksallad 400 g och hittade vidstående bild. Så jämförde jag med vad som stod på burken jag köpt och blev ytterligare förvånad. Ändrat recept säger du kanske. Måhända, men nog undrar man. Innan du läser fortsättningen kan du ju ta dig en titt och en funderare. Ställ dig sedan frågan om det här är något du vill betala för. 

Nu skall jag analysera vad som stod på burken jag köpte, för man får väl ändå tro att det är det som gäller. 

Håll i dig, för nu börjar vi! Markeringarna med fetstil är ICA:s egna. Mina kommentarer skriver jag med blått.

INGREDIENSER: Majonnäs (rapsolja, vatten, socker, vinättika, senap (senapsfrö, socker, ättika, peppar), äggula, salt, stabiliseringsmedel (E415), surhetsreglerande medel (E330, E296),

Kommentar:

Här stannar jag till ett tag för att tänka. Vad är vinättika? Jo det är vinäger som man blandar med ättika och vatten. 

  • E415 - xantangummi, funktion - förtjocknings- och stabiliseringsmedel
  • E330 - citronsyra (antioxidationsmedel), funktion konserveringsmedel och surhetsreglerande medel
  • E296 - äppelsyra (konserveringsmedel), funktion - konserveringsmedel och surhetsreglerande medel

Fråga: - Varför har man vatten och socker i majonnäs?

Räka 20% (Pandalus borealis) plus Oregonräka (Pandalus jordani) 

Vitbetor 20% (samma art som rödbeta)

Surimi 10% (fisk, tapioka- och vetestärkelse, socker, solrosolja, salt, äggvita, arom, krabbextrakt, färgämne (E160c), salt, socker, rödbetsjuice, konserveringsmedel (E202, E211)

  • E160c - paprikaoleoresin/ kapsantin/ kapsorubin (färgämne), funktion - färgämne som ger gul-orange kulör
  • E202 - kaliumsorbat (konserveringsmedel), funktion - konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier
  • E211 - Natriumbensoat (konserveringsmedel), funktion - Konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier. KÄNDA HÄLSORISKER - Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, i form av t. ex. astmaanfall och utslag, särskilt hos personer som inte tål acetylsalicylsyra.

Vad är surimi? Surimi  är födoämnen tillverkade av fisk- eller köttmassa som pressats till nya former och smaksatts till skenbart nya livsmedel. Som du ser av ovanstående är det en massa andra saker som ingår också. Det har varit svårt att finna vad krabbextrakt är, men på ett ställe påstods att det var gjort av skalen. Surimi är alltså i det här fallet fisk som som gjorts om till någon sorts massa och sedan blandats med olika saker. Dels för att den ska hålla ihop och dels för att den överhuvudtaget skall smaka något. Gå gärna in och läs vad Svensk Fisk skriver om surimi.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Innehållet in den s.k.räksalladen är alltså per 100 gram

  • Räkor 20% (20 g)
  • Vitbetor 20% (20 g)
  • Surimi 10% (10g)
  • Med en enkel räkneoperation blir det alltså 50% (50 g) av det man kallar majonnäs med tillsatser.

Så kommer vi till näringsdeklarationen. Nu blir det riktigt intressant. Den anger per 100 gram. Vi kan titta på proteininnehållet. Där står att det är 4,1 gram. Men hur går det ihop? 100 gram räkor innehåller 24 gram protein enligt alla tabeller. Då borde alltså 20 gram innehålla 4,8 gram. Plus att det ingår äggula och troligtvis - i surimin -  fisk, som också borde innehålla protein. Visst svinn får man räkna med som någon sagt, men helt klart är att sanningen finns någon annanstans. 

Slutsats! Jag kommer aldrig, aldrig, aldrig mer köpa den här produkten och kommer fortsättningsvis läsa alla innehållsförteckningar med förstoringsglas . 

 

Om du nu vill äta räksallad, gör den själv. I majonnäs ingår olja och öggula, lite vinäger, lite dijonsenap. För att det skall bli räksallad - tillsätt räkor!!!! Vill du göra salladen lite mindre fet - blanda i crème fraiche. Krydda efter smak. Inte ett enda E så långt ögat kan nå.

Förresten. Köpte häromdagen en skinkstek hos samma kedja. Den vägde 1028 gram. La den i en lergryta med grönsaker, lök, äpple, kryddor och en och en halv deciliter vatten. Det blev väldigt mycket sås och väldigt lite stek. Den vägde efter tillagning...... Ja, vad tror du? 626 gram!!!!!!! Svenskt kött! Packat av ICA!

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 Mar 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)