Syracusa varnar för miljonvinster

Om det är någon som tvivlar så kan jag intyga detta en historia ur verkliga livet. En berättelse om hur förslagna proffs utan medkänsla lurar pengar av en godtrogna människor genom att locka med storvinster i ett utländska lotterier.

Det handlar om Magdalena, som levt ett gott liv utan ekonomiska bekymmer. Hon hade för ett antal år sedan ärvt en icke föraktlig summa pengar, så hon har kunnat unna sig både det ena och det andra. Semesterresor, nya bilar och ett radhus. Hon har träget jobbat under sitt yrkesverksamma liv, men trots detta har pensionen inte blivit så stor. Arvet har skapat den guldkant som så många önskar sig. 

Detta är Magdalenas historia

Det kom ett mail från något som heter Free Ball Lottery att jag vunnit 2 miljoner euro och att det skullle komma en check.

Först svarade jag inte, men trots detta kom det flera e-brev där man meddelade att jag skulle betala in skatt eftersom inkomsten skulle komma från England. 

Man började överösa mig med information med goda råd om var jag skulle göra av alla pengarna. Fortfarande gjorde jag ingenting.

Till slut kom ett meddelande från det stora transportbolaget DHL, som skulle leverera checken bara jag betalade in skatten. Jag svarade inte heller på detta och då replikerade man att checken skickades tillbaka. Då fick jag ett krav att betala böter till dem, vilket jag kände mig tvingad att göra. 

Från Free Ball Lottery kom nu en kvinna, en koordinator, in i bilden. Hon ville jag skulle förstå att checken var utskriven i mitt namn och jag fick till och med ett nummer på den.

Nu började jag tro att detta var på riktigt och skrev till henne den 29 augusti 2013.

För att jag försinkat proceduren och inte gjort som jag blev tillsagd blev jag tvungen att betala böter. Kvinnan ringde till mig och flera män från lotteriet gjorde det också.  

Jag fick dem att dokumentera allting och det gjorde de i kvinnans namn. Det blev en intensiv brevväxling fram och tillbaka. 

Pengarna skulle gå genom International Monetary Fund (Internationella Valutafonden/K!!!!). Allting var skrivet på valutafondens brevpapper med stämplar. Kvinnan skulle komma med checken i egen hög person och för att hon skulle göra det var jag tvungen att betala femtiotusen kronor, vilket jag gjorde.  

Nästa steg var att jag var tvungen att ha fast egendom eller bankkonto i England för att få ut pengarna. Då betalade jag in 700 000:- så att pengarna äntligen skulle kunna betalas ut. Ändå räckte det inte på långa vägar. Jag hade inte mer pengar. Kvinnan började då arbeta på att jag skulle få ett lån för att betala in resten. 

Den sjunde februari i år, när hon skulle komma med checken kom ett mail att hon låg på sjukhus och skulle operera en tumör i magen. Hon skulle höra av sig senare, men gjorde det inte. Plötsligt blev allting tyst tills det kom ett mail från lotteribolaget att kvinnan hade dött. En man skulle komma i stället. 

Nu klipptes kontakterna med Internationella Valutafonden av och det blev alldeles tyst.

Jag skrev då att jag blivit svindlad och då svarade mannen med att bli arg. 

Kerstin Nordholm, Djurröds Konsultbyrå:Hur mycket pengar har du skickat till dem?

Magdalena: - En och halv miljon sammanlagt. Jag har alla sålt mina aktier och därför har jag nu en skatteskuld eftersom de gått med vinst. Dessutom har jag tagit ut alla mina pengar på banken. Allt jag haft är borta och jag vet inte om jag kommer att kunna behålla mitt radhus.

Kerstin: - Hur kunde det gå så långt? Vad fick dig att göra det?

Magdalena: - Jag fick intyg och papper på att allting var OK. Det har hela tiden verkat riktigt och rakt inte tjafsigt eller fjolligt, så jag trodde på det. 

Kerstin:Varför bromsade du aldrig processen.

Magdalena: - Man tröttade ut mig. och lovade och berättade och kom med räkneexempel som visade hur mycket pengar det skulle bli och hur jag skulle investera dem. Jag blev manipulerad och övertalad. När jag blev ålagd att betala böter blev jag rädd. 

Kerstin: - Har det hänt något sedan?

Magdalena:Jag har kontaktat polisen, men det verkar inte som de kan göra något. Jag har i alla fall fått en kontakt. Sedan har jag tagit kontakt med pressen och de berättade att jag inte är ensam utan att väldigt många människor har hamnat i samma fälla som jag och som inte känner att de har några möjligheter att få tillbaka sina pengar. 

Efter detta har GT/Expressen varit och intervjuat Magdalena. Artikeln och intervjun finns i länken nedan. 

http://www.expressen.se/gt/magdalena-79-blev-blast-pa-en-miljon/  

Hur kunde det gå så här 

Detta är ett skolexempel på hur förslagna bedragare med lock och pock, hot, hjälpsamhet och list får aningslösa människor att går in processer, som de sedan inte har en chans att ta sig ur. Med stor skicklighet använder man sig av ett språk, som är en blandning av folklighet och myndighet. 

Vad hade Magdalena kunnat göra förutom att slänga alla mail i papperskorgen? När man går igenom mailen ser man att avsändarna har e-postadresser, som 

Våra mail-boxar fylls av erbjudanden om lotterivinster, återbetalning av fakturor, skatteåterbäring m.m. Det enda man behöver göra är att uppge sitt kontonummer, så kommer pengarna omgående. De ser ut att vara från stora telefonbolag eller Skattmyndigheten, så varför skall man tvivla.

Fast det är klart 

  • Vem skulle tro att man vunnit pengar på Triss om man inte köpt någon lott?
  • Hur skulle man kunna få återbetalning på en telefonräkning om man inte är kund i bolaget? 
  • Varför vill banken plötsligt kontrollera ditt kontonummer och via mail be att du ger dem alla dina kontouppgifter?
  • Varför har Skattemyndigheten drabbats av sådan välvilja att man vill dela ut pengar både till höger och vänster?

Hur kommer det sig att annars normala människor fullständigt tappar förståndet och satsar allt de äger och har på något som verkar så absurt, som att man skall få en massa pengar utan att först göra någon form av insats? 

Det är bra att vara misstänksam - vad hade Magdalena kunnat göra

  1. Kontrollera e-postadressen. Kvinnan som påstods vara koordinator för det jättestora lotteriet verkade i England och hade en adress som avslutades med live.se. Vad är det undrar många? Eftersom hotmail börjar bli så fullt att det svårt att finna unika adresser kan man "registrera en ny e-postadress på @live.se-domänen och få en ny cool, gratis e-postadress". Så seriöst var det. 
  2. Ett påstått "certifikat" från Internationella Valutafonden hade en logga som var lik men ändå inte. Det fanns detaljer som skiljde. Det var alltså fejk.
  3. Har man outlook som e-postprogram finns det möjligheter att kontrollera varifrån mailet verkligen kommer genom att högerklicka på avsändaradressen, gå in på alternativ och se på en uppgift som heter return path. Detta visar då den verkliga avsändaren. 
  4. Det går också att spärra e-post från oönskade avsändare med samma teknik. Trägen vinner och man upptäcker ganska snart att skräpposten försvinner. Åtminstone tills nya adresser dyker upp. 

Så nästa gång du får ett meddelande om en miljonvinst - tänk på att i stället för att bli miljonär kan du bli frånlurad allt du äger och har. 

  

1 Mar 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)